top of page

Astrolojide Dualite Prensibi

Hayat baştanbaşa dualite prensibi ve değer farklanması mekanizmasının gözleminden ibarettir; bu hususta bir insan, idraki ne kadar çok artar ve genişlerse, bu prensiplere (düalite prensibi, denge prensibi ve değer farklanması mekanizması) tâbi madde ve olaylar içindeki ayrıntıların inceliklerine o kadar iyi ve derinden nüfuz eder. (26, 22, 300)


Dünyamızda tekâmül hazırlığının güçlü bir mekanizması olan ve insanların vazife planlarına hazırlanmaları için işleyen vicdan mekanizması da bu prensibe tâbi bulunmaktadır. Yani ‘vicdan’ da iki zıt unsurdan oluşan bir birim dualitedir. Vicdanın zıt unsurlarından biri, yani üst taraftaki, vazife sezgisine yönelmiştir, alt unsuru da vazife sezgisi yolundaki yürüyüş hızını kesen nefsaniyettir. Vicdan mekanizması bu iki unsurun, sürekli olarak değer farklanması sonucunda, yani zıtlardan birinin veya diğerinin daha üstün değerler ve tesirler alması sonucunda cereyan eden çatışmalarıyla, mücadeleleriyle, denge hâlleriyle çalışır. (98)


Bedri Ruhselman // İlahi Nizam ve Kainat




Ruhselman'ın bahsettiği dualite prensibini gözlemleyebildiğimiz alanlardan biri de Astroloji'dir tatlı bilgeler. Astroloji'de her burç ve gezegen bu dualite prensibiyle çalışan farklı farklı psikolojileri, konuları temsil eder. Yani burçların ve gezegenlerin hem aydınlık yanları vardır hem de gölgede kalmış ve aydınlanmayı bekleyen yanları. Yani Astrolojik haritalarımızı oluşturan bu gezegen ve burç kombinasyonları bazen ışık saçarlar, bazen de aldıkları açılarla gölgede kalırlar. O yüzden hiçbirimiz tek bir burçla tanımlanamayacak kadar kompleks varlıklarızdır canlarım. Her gezegenin girdiği burç, o burcun aydınlığı/karanlığı derken sonsuz olasılık çıkar ortaya ve bu olasılıklar bizi birbirimizden farklı kılar. Ancak yine aynı sebepten hepimizde birbirimizden bir parça bulunur ve bu benzerlikler de bizi birbirimize bağlar.


Bu yazımda sizlerle burçların psikolojilerini bu dualite prensibiyle anlatmak istedim ki gölgelerimizi bilelim, vicdanımızı devreye sokalım ve aydınlığa gitmeye çalışalım.


Koç; dogmaları yıkıp hayatta kalan, gözüpek savaşçı (Tohum)

Gölgesi: Düşünmeden hareket etmek, güdüsel ve sabırsız davranmak


Boğa; kalıcı değer üretip onu koruyan, kollayan güvenli zemin (Toprak)

Gölgesi: Değişimden kaçmak, konfor alanına sıkıca tutunmak


İkizler; meraklı, araştıran, bilgiler arasında bağ kuran ve bilgiyi yayan (Polen)

Gölgesi: Yüzeysel kalmak, sürekli yön değiştirmek, zihni kontrol edememek


Yengeç; diğerine bağlanan, bağlandığını besleyen, koruyan. (Filiz)

Gölgesi: Bağımlı ve kaygılı olmak, büyümeye direnmek


Aslan; babacan lider, eğlenceli başkan, öz güvenli kral/kraliçe (Meyve)

Gölgesi: Onay beklemek, her şeyi oyun gibi görmek, egosantrik olmak


Başak; sadık hizmetkar, sistem düzeltici, organize eden (Hasat)

Gölgesi: Mükemmeliyetçi olmak, sürekli kusur bulmak ve pireyi deve yapmak


Terazi; diplomat, dengeyi sağlayan, adaleti getiren (Hasatı eşit paylaşma)

Gölgesi: Talepkar, pasif agresif ve kararsız olmak


Akrep; ölümden döndüren, yaşamı dönüştüren, şifacı (Hasat sonrası çürüyen meyvelerin içindeki çekirdek)

Gölgesi: Kin tutmak, intikam almak, takıntı haline getirmek


Yay; bilge öğretmen, umut taciri, filozof (Bilinç)

Gölgesi: Yarının güzel olacağına inanıp bugün için bir şey yapmamak


Oğlak; patron, yönetici, devlet (Sistem)

Gölgesi: Mantıkla çalışırken kalbini unutmak


Kova; devrimci dahi, çağ atlatan, insanlığa vizyon getiren (Uzay)

Gölgesi: Eleştirirken eleştirdiğine dönüşmek, eylemsiz kalmak


Balık; birlik bilincine teslim olan, merhametli şair (Evren)

Gölgesi: Kaosları konfor alanı yapmak, kendini kandırmak, hayal dünyasında yaşamak


Örneğin daraltarak, kısıtlayarak ve yeniden yapılandırarak bize öğretmenlik yapmakla sorumlu gezegenimiz Satürn, 7 Mart’ta Balık burcuna geçecek ve önümüzdeki iki buçuk sene Balık burcuyla başlayan astrolojik evlerimizin konularında bizi kaçtığımız Balık’ın gölgesinden çıkarmak ve ışığına yönlendirmek için zorlayacak. Böylece biz görmezden geldiğimiz gerçeklerle yüzleşeceğiz ve eylemlerimizde tümün en yüksek hayrını hesaba katmak zorunda kalacağız. Etkilerini hissetmeye başladık bile zaten değil mi?


Sistem karar verdi tatlı bilgeler; İnsanlık artık bu dualiteyi aşmalı ve evren saf ve kesintisiz bir ışıkla aydınlanmalı. Zamanı geldi. Artık buna hazırız. O yüzden Astrolojiyi ve kişisel Astrolojik haritalarımızı anlamak her zamankinden önemli. Değişim önce bireyde başlar. Görmek istediğimiz yarınların insanı olalım. Bu yolculukta birazcık da olsa ışık olabilirsem ne mutlu bana.


* Bireysel astrolojik harita danışmanlığı almak için bana bu sayfa üzerinden ulaşarak randevunuzu alabilirsiniz canlarım.


Işık ve sevgiyle

bottom of page